Skriv som en copywriter

Skriv som en copywriter

Om bloggen

Här kommer jag att skriva och lägga ut det som jag tror kan vara intressant för dig som vill bli bättre på sociala medier.
Det blir mer handfasta och konkreta råd än oklara tips som nätet ändå är fyllt utav.

Fokus kommer att ligga på texten, men det blir även lite foto och grafik.

Hemsidan min är: www.waslingmedia.se/index.html

När du berättar om ett möte

språktipsSkapad av WM okt 05, 2018 16:05:36

När du ska berätta om Content marketing handlar om att du ska skapa innehåll för att sälja din tjänst/produkt. Det betyder att du ofta kommer att referera från föredrag och evenemang där ditt företag är med. För att få liv i ditt referat kommer du sannolikt att behöva göra en kort intervjun, och för det krävs ett möte. Här är fällorna du ska undvika.

Nybörjaren känner ofta att han måste berätta för läsaren vad det är för kongress, var händelsen ägde rum, hur många och vilka som deltog och så gärna klämma in några viktiga utdrag ut programmet. Då kan det lätt låtsa så här.

Nybörjaren: Soft Marketing AB genomförde i helgen en konferens på temat Modern marketing in social media. VD Göran Björkman kunde med glädje vända sig till de hundratal besökarna för att under programpunkten Vision 2020 presentera företagets nyskapande algoritm.

Du: Soft marketings nya algoritm kommer att revolutionera Content marketing. Det var VD Göran Björkmans budskap på kongressen Modern marketing in Social media.

// Sedan lägger du in var, när, hur fantastiskt fräckt det var – illustrerat med blåsvarta bilder med gröna accenter – och ingenstans i hela texten nämns programmet. Men en länk finns med. //

Som referent av ett evenemang, speciellt genom en sociala medier-kanal, gäller det att sålla bort alla tendenser till byråkratiska formuleringar och marknadsavdelningarnas säljpitchar eftersom de drar ner tempot.

Ställ dig hela tiden frågorna:

- Vad handlar det om?

- Vad intresserar läsarna?

- Hur skulle läsarna berätta om nyheten för sina vänner?Så får du läsaren att somna

språktipsSkapad av WM sep 17, 2018 15:40:35


Det händer (men sällan numera) att man läser en inledning som börjar med en underordnad sats. Det kan låta så här:

Nybörjaren: Citerande kommunalrådets senaste uttalande om kommunens förhandling med Trafikverket sade Birgitta Andersson att hon gärna skulle vilja veta …

Grammatiskt är det korrekt men för dig som ser språk som kommunikation och inte statusmarkör är det förödande för din trovärdighet. För läsaren framstår du som förvirrad eftersom de inte förstå någonting av meningens första halva förrän de läst den andra. Bara det får de flesta att ge upp.
Om de ändå läser klart hela stycket måste de hålla hela meningen i minnet tills de är klara. Och det kräver mycket av läsaren, som därför troligen måste läsa om hela meningen.

Framåtriktat pronomen

Har du dessutom lyckats få in ett framåtriktat pronomen gör du det nästan omöjligt för läsaren att följa med i texten.

Nybörjaren 1: Att hon överhuvud skulle komma på tanken att plagiera hans logotyp borde för alla som känner Stina Åkervall framstå som en orimlighet."

Nybörjaren 2: "Hänvisande till beslutet för två år sedan borde den redan ha publicerats, hävdade Henric Andersson när han i sitt föredrag vid Frimärksklubbens årsmöte på söndagen kom in på förseningen med den nya boken. "

Skriv istället så här

Du 1: "Alla som känner Stina Åkervall vet att hon aldrig skulle komma på idén att stjäla en annan formgivares arbeta."

Du 2: "Boken borde redan ha tryckts, hävdade Henric Andersson i sitt föredrag på årsmötet i söndags."


Så - gör det lätt för din läsare. Det vinner ni båda på.

Valet bör ge sociala medieannonsörer skrämselhicka

sociala medierSkapad av WM sep 10, 2018 16:26:30

Valet är över. Stort valdeltagande och ett stort engagemang bland folk, som jag upplever det. Så vad hände?


Ingenting alls, om vi ska vara ärliga. De rödgröna gick ner en aning men tycks mest ha omfördelat rösterna inom sig. Alliansen samma sak. SD gick fram, men de fick i stort sett samma resultat som opinionsundersökningarna visat i flera år. Om möjligt något lägre än snittet sedan 2015 (men då tillkommer nog stödröster till KD på 2 procentenheter). Det dåliga skämtet Alternativ för Sverige syns knappt i siffrorna så medias ljus på dem verkar vara en grov vantolkning av samtiden.

Som jag tolkar det har aktivitet på sociala medier inte betytt något alls, utom möjligen höjt intresset för att rösta. Någon påverkan syns inte alls. Ryska troll, botar och allt de håller på med måste sägas ha varit totalt bortkastad tid och pengar. Vanlig annonsering på nätet likaså.

Kan det vara så att sociala medier är på väg att spela ut sin roll? Att de, så fort det kommer till ett flervalsalternativ (= fler än 2) faktiskt inte förmår påverka människor?


I så fall - vad betyder det för annonseringen på sociala medier framöver?

Jag är nyfiken att se vad forskarna får fram av detta val och om man kan se någon som vågar tolka siffrorna.Använd källorna rätt

språktipsSkapad av WM sep 07, 2018 12:25:58

För att du ska bli trovärdig behöver du hänvisa till källor. Men det betyder inte att du behöver börja med att berätta var du hittat din information. Det kan du smyga in allt eftersom det passar. Kläm in dem bara, som en journalist skulle ha sagt.

Jag har tidigare visat att att din puff ska vara så kort som möjligt (men ändå vara levande). Dessutom ska källan ta minsta möjliga plats. Fundera därför på om du behöver ha med källan i puffen eller om den kan komma senare.


Nybörjaren: Trafikverkets upphandlingsenhet visar i sin senaste rapport om planerade järnvägsprojekt att nya politiska beslut i mer än hälften av alla projekt under förutvarande år påverkade prisbilden på upphandlingarna.

Du: Politiska beslut stod förra året för mer än hälften av prishöjningen i de planerade järnvägsprojekten. De höjde kostnaderna för transporter, konsulttjänster och markinköp.

Detta visar siffror från Trafikverkets upphandlingsenhets senaste rapport om projektupphandlingar.

Nybörjaren. I en skrivelse till Riksdagen föreslår organisationen Gröna bilister en rad åtgärder för att minska användandet av fossila bränslen för att uppnå klimatmålen. Ett av förslagen är att sänka skatten på elbilar.

Du: Skatten på elbilar bör sänkas redan i höst. Det anser intresseföreningen Gröna bilister….

Så. Nu är det bara att börja öva.

Detaljerna skapar liv

språktipsSkapad av WM aug 31, 2018 15:15:03För att en text ska bli levande behövs detaljer. Små noteringar som ger förståelse för vad som sker i texten och varför aktörerna agerar som de gör.

Vi som skriver utgår ofta från oss själva. Det är helt naturligt men då låter det ofta så här, speciellt i information från myndigheter:

Nybörjaren: Efter att kommunens förhandling med facket strandat skedde på måndagskvällen en upptrappning av arbetskonflikten inom grundskoleförvaltningen i Borås, och på onsdag kommer alla lågstadieskolor att stängas till följd av lärarbrist.

Det tog en lång mening med flera underordnade satser innan vi lyckades klämma ut det som är det viktigaste för läsaren. Istället kunde vi ha skrivit så här.

Du. På onsdag håller alla grundskolor i Borås stängt. Det står klart efter att förhandlingarna mellan Borås kommun och lärarförbundet strandat på måndagskvällen.

Nu när detta är sagt kan vi (även myndigheter) förklara mer exakt vad som har hänt och vilka konsekvenser som kommer av detta och sedan, helst, avsluta med information om vad som händer härnäst. Samt berätta hur det hela kan lösas för tredje part (föräldrar och barn).

Det här är en typ av information som även berör företag som behöver gå ut med allmän information om driftsstopp, leveransproblem eller annat som stör men som inte kan åtgärdas av kundtjänsten.

Välj rätt budskap

ReklamSkapad av WM aug 29, 2018 10:58:09


Vad vill du säga?
På bara någon sekund ska du fånga din "kund" och få denne att läsa/titta vidare på avd du har att erbjuda. Då gäller det att ha ett tydligt budskap (och snygg layout).


Företag som anlitar reklam brukar hamna rätt. Myndigheter har det ofta svårare och svårast tycks det vara för EU-myndigheter. Dessa har en förkärlek för att i första hand framhäva sig själv, inte det som de stödjer. Som bilden här ovan som jag nyss stött på i ett uppdrag.

Projektet är fantastiskt, stödet från EU jätteviktigt och bra för oss alla men budskapet som EU vill framhäva är alltså att de stöttar med pengar. Vad projektet syftar till eller vem som gör jobbet är inte så viktigt. Det viktiga är vem som betalar.

Problemet som jag ser det är att budskap av det här slaget snarare underminerar givarens legitimitet än ger dem den cred som de vill ha. Då hade det vart bättre att enbart använda sin logga, placera den längst ner och samtidigt ge en länk till en hemsida med mer information samtidigt som man lyfte upp den som faktiskt gör det jobb man sponsrar.

Sensmoral: Övertydlighet kan få målgruppen att vända sig ifrån dig snarare än tvärtom.

PS. Affischen är ett klistermärke i A3.


Skriv så kort som det behövs

språktipsSkapad av WM aug 25, 2018 17:40:34


Tänk på läsaren. Det är en sak att skriva kort, men du måste också få fram ditt budskap. Skriver du för kort blir sin text innehållslös, skriver du får långt blir den förvirrande.

Exempel: Män mår illa

Tre ord som inte säger någonting. Kan fungera som rubrik men inte som puff och absolut inte som ett inlägg på en blogg eller i sociala medier.

Lägg istället på lite detaljer som ger kött på benen.

Exempel: Ensamstående arbetslösa män i hyreslägenhet får oftare huvudvärk, ryggont och sömnproblem än andra människor. Det visar en undersökning som forskare i Umeå har genomfört.

Här har vi inte bara gett information som fångar en läsare, vi har till och med skapat en PERSONA (avatar eller karaktär) samt hittat en utomstående EXPERT som visar att det vi säger är trovärdigt.

Om du nu skrev för att sprida kunskap om ditt expertisområde är det här en bra start. Den följer du sedan upp i brödtexten med att först upprepa innehållet men nu med ännu fler detaljer. Du kompletterar sedan med att fler grupper (PERSONA) däremot mår bättre och avslutar kort med underlaget för undersökningen, som hur många som deltog, vilket universitet som genomförde den och så vidare. Då har du skapat en trovärdig text som gör att man vill fortsätta höra på vad du säger.
Tänk bara på att skriva sanningen. Du vinner inget på att vinkla eftersom någon då helt säkert kommer att exponera dig.

Om du istället ska sälja en tjänst kan du utgå från denna puff men istället för att fortsätta berätta om ämnet så går du till din lösning, den tjänst eller produkt som du säljer. Som du ser är det ingen som köper din tjänst ”män träffar kvinnor” om du bara säger att männen mår illa. Men om du får dem att känna igen sig och känna sig som en del i en grupp får du ett helt annat genomslag.

Marknadschefens ångest

ReklamSkapad av WM aug 21, 2018 10:47:57
Tänk dig att du och ditt team tillsammans med din reklambyrå funderat ut höstens stora kampanj.

Vi är ju i Sverige så vi ska ha en reklam som är lite avslappnad och inte alls så säljande för vi är ju inte månglare.
Alltså döper vi den till någon fyndigt och passande för alla som återvänder efter semestern. Namnet blir "Äntligen vardag".
Inte dumt alls säger du och ser framför dig affischen på stan eller reklamen hem i brevlådan.

Det är bara det att du inte är ensam!

I förra veckan fick jag hem OCH passerade förbi dessa två reklamkampanjer. En för Ica Maxi och en för Ikea. Någon hade definitivt ångest.


Men jag kan trösta dig, marknadschef, att jag gjorde en survey (undersökning, dvs frågade runt lite slumpmässigt och utan vetenskaplighet) om någon annan hade märkt det. Det hade de inte.

Nästa »