Skriv som en copywriter

Skriv som en copywriter

Om bloggen

Här kommer jag att skriva och lägga ut det som jag tror kan vara intressant för dig som vill bli bättre på sociala medier.
Det blir mer handfasta och konkreta råd än oklara tips som nätet ändå är fyllt utav.

Fokus kommer att ligga på texten, men det blir även lite foto och grafik.

Hemsidan min är: www.waslingmedia.se/index.html

Manus till din första film

språktipsSkapad av WM nov 28, 2018 15:06:29
Visst har du hört att man ska göra film för att få uppmärksamhet. Men det är ju lättare sagt än gjort. För hur ska man göra om man aldrig filmat förr?
Bara hålla i kameran är ju en konst i sig, sedan ska man helst visa upp något också. Kanske berätta en historia av något slag.
För att hjälpa dig på traven har jag samlat in några råd här. Och läser du texten noga så ser du att det är skrivet som ett manus skulle kunna se ut. Talspråk, växlande tempo och kortfattat.

Skriv ner ditt manus ordagrant.

Det kan ju tyckas vara oerhört mycket jobb att till att börja med, men det blir så oerhört mycket enklare än att gå tillbaka och ändra när du testkör inför andra.

Kom ihåg att skriva talspråk i manuset, vilket innebär korta meningar. Och läs semantiskt högt så du vet att det du har skrivit känns bra att säga. Du vet då också att du undviker komplicerade haranger där du pratar ch pratar och pratar utan att veta vart du ska komma, använder konstiga och svåra ord.

Tänk på att du kan skapa dynamik i din presentation genom att variera tempo, röstläge och hur du rör dig på scen.

Vi människor tar ofta efter den vi lyssnar på, och det kan du utnyttja genom att växla mellan att vara energisk och engagerande, men också lågmäld och allvarlig.

Akta dig för det planlösa vandrandet på scenen. Om du istället i förväg bestämmer dig för hur du ska röra dig ser det mycket proffsigare ut.

Det tråkigaste som finns är att se på personer som försöker göra ”rätt” på scenen. Det roligaste som finns är att se på personer som vågar visa sin personlighet. Kom ihåg att när du står på scenen är publiken intresserad av att se dig.

Våga släppa loss lite. Är du intresserad av hårdrock, ja kom in i en hårdrocks t-shirt. Våga visa vem du är. Kanske har du något annat intresse, någon hobby du kan utnyttja på scen för att skapa lite dynamik och personlighet.

Öva din presentation så mycket och så ofta du kan. Gärna inför familj, släkt och vänner, alltså människor som inte själva kan ditt ämne. Hör efter vad dom tycker.

Ibland kan det vara lite svårt att få ärlig feedback från släkt och vänner eftersom dom ju gärna vill vara snälla. Men då kan ju ett bra tips vara att be dem återberätta din presentation för då får du ofta ett bra kvitto på hur mycket de har förstått.

Sen kan du enkelt gå tillbaka och ändra i manuset du har skrivit, eller hur.

Jo, repa gärna med tidtagning också, för du vill ju inte riskera att bli avbruten.

Lycka till!