Skriv som en copywriter

Skriv som en copywriter

Om bloggen

Här kommer jag att skriva och lägga ut det som jag tror kan vara intressant för dig som vill bli bättre på sociala medier.
Det blir mer handfasta och konkreta råd än oklara tips som nätet ändå är fyllt utav.

Fokus kommer att ligga på texten, men det blir även lite foto och grafik.

Hemsidan min är: www.waslingmedia.se/index.html

Rätt bild till rätt tillfälle

FotoSkapad av WM dec 30, 2018 18:25:36
Hur vet jag att min bild är bra?
Jonathan Reid har gjort en bra sammanställning av hur man kan tänka när man väljer vilket foto man ska ha. Som marknadsförare snarare än fotograf instämmer jag helt med det han skriver.

För när du tar ett kort för att använda det i en publicering på din hemsida eller i tryck har du någon tanke med vad du vill förmedla och sälja. Kanske är det ett resmål, en utbildning eller ett klädesplagg. Oavsett vilket lovar jag att ett fotografi som är klart och tydligt och visar aktiva människor i rätt (dvs din) miljö är att föredra framför nästan vilken perfekt fotograferad miljö som helst.

Det här betyder förstås inte att fotografens tekniska skicklighet kan ersättas av oss glada amatörers foton. Fotografen är ett proffs och lär av henne. Men fotots tekniska och konstnärliga nivå får inte inkräkta på syftet med ditt foto.

Läs Jonathan Reids inlägg här:
https://fstoppers.com/architecture/how-specializing-shows-other-photographers-critiques-can-be-wrong-319953?fbclid=IwAR18X7g3xhXCoJrhKAMReZClX7bnCEvdAJ3RmgdnPWMNPteIOqxBLI3Ri-M

Sån är jag

FotoSkapad av WM dec 07, 2018 09:07:44


Alltid kul att få nya bilder på sig själv så man kan uppdatera hemsidor. Stort tack till vännen och fotografen Hashem Hashemi-Pour i Borås, som tog bilden mer eller mindre på uppstuds. #h2pfoto

Du ser hans hemsida härManus till din första film

språktipsSkapad av WM nov 28, 2018 15:06:29
Visst har du hört att man ska göra film för att få uppmärksamhet. Men det är ju lättare sagt än gjort. För hur ska man göra om man aldrig filmat förr?
Bara hålla i kameran är ju en konst i sig, sedan ska man helst visa upp något också. Kanske berätta en historia av något slag.
För att hjälpa dig på traven har jag samlat in några råd här. Och läser du texten noga så ser du att det är skrivet som ett manus skulle kunna se ut. Talspråk, växlande tempo och kortfattat.

Skriv ner ditt manus ordagrant.

Det kan ju tyckas vara oerhört mycket jobb att till att börja med, men det blir så oerhört mycket enklare än att gå tillbaka och ändra när du testkör inför andra.

Kom ihåg att skriva talspråk i manuset, vilket innebär korta meningar. Och läs semantiskt högt så du vet att det du har skrivit känns bra att säga. Du vet då också att du undviker komplicerade haranger där du pratar ch pratar och pratar utan att veta vart du ska komma, använder konstiga och svåra ord.

Tänk på att du kan skapa dynamik i din presentation genom att variera tempo, röstläge och hur du rör dig på scen.

Vi människor tar ofta efter den vi lyssnar på, och det kan du utnyttja genom att växla mellan att vara energisk och engagerande, men också lågmäld och allvarlig.

Akta dig för det planlösa vandrandet på scenen. Om du istället i förväg bestämmer dig för hur du ska röra dig ser det mycket proffsigare ut.

Det tråkigaste som finns är att se på personer som försöker göra ”rätt” på scenen. Det roligaste som finns är att se på personer som vågar visa sin personlighet. Kom ihåg att när du står på scenen är publiken intresserad av att se dig.

Våga släppa loss lite. Är du intresserad av hårdrock, ja kom in i en hårdrocks t-shirt. Våga visa vem du är. Kanske har du något annat intresse, någon hobby du kan utnyttja på scen för att skapa lite dynamik och personlighet.

Öva din presentation så mycket och så ofta du kan. Gärna inför familj, släkt och vänner, alltså människor som inte själva kan ditt ämne. Hör efter vad dom tycker.

Ibland kan det vara lite svårt att få ärlig feedback från släkt och vänner eftersom dom ju gärna vill vara snälla. Men då kan ju ett bra tips vara att be dem återberätta din presentation för då får du ofta ett bra kvitto på hur mycket de har förstått.

Sen kan du enkelt gå tillbaka och ändra i manuset du har skrivit, eller hur.

Jo, repa gärna med tidtagning också, för du vill ju inte riskera att bli avbruten.

Lycka till!

Vad ska du lägga ut?

sociala medierSkapad av WM nov 21, 2018 14:45:10
Svårt att komma på vad du ska lägga ut i dina sociala medier? Tryter fantasin?

Alla har ju inte turen att ha en verksamhet som är bildskön. Men med lite fantasi kan du ändå skapa ett intressant flöde i dina sociala medier.

Det jag har här tog jag fram för en klient. Det är inga större hemligheter utan idéer som jag samlat på mig från vänner och andra. Just denna gång är uppdragsgivaren en utbildare, men du kan säkert anpassa listan till din verksamhet.

Konkreta inlägg och allmänna tips

· XX fakta om yyyy-utbildning

· Varför heter vår utbildning så (vilka tankar hade vi när vi döpte den)

· Påminnelser

· Citat

· Frågor och svar

· Hjälpsamma tips

· Kortlistor

· Teaser/aptitretare

· Idéer – prova det här

· Bakom kameran

· Våra inspirationskällor

· Ny kurslitteratur (gärna med kort kommentar om varför vi har valt denna bok)

· Presentera föreläsare

· Roliga fakta

· Ta en bild på arbetsplatsen

· Svara på en fråga (Ex vad reell kompetens? …)

· Presentera en kollega (Här är NN. Hon är utbildningskonsult och lär våra studerande KURS)

· Intervjua en studerande

· Intervjua en konsult

· Dela imponerande statistik (9 av 10 får jobb …)

· Fota något typiskt för årstiden (gärna kombinerat med ett annat budskap, som tack för att du följer oss)

· Visa något från ett evenemang som du nyligen var på (inte bara en bild på föreläsaren, om det är möjligt)

· Rätta ett vanligt missförstånd om din verksamhet

· Fråga om följarna vill följa din e-postlista (om vi nu har ett nyhetsbrev. Det finns för BRvux)

· Mini-filmsnuttar som visar skolan eller en händelse. 5-10 sekunder.

·

Undersökningar
Dessa lägger du ut på din Facebook-sida som en enkät.

·

Vilken är din favoritkurs (och vi vet att alla studerande inte gått alla kurser)

· Vad gör du om ett år (Jobbar på favoritjobbet/Kämpar på med sista terminens sista tenta/har en lång skön ledighet/På väg mot okända utmaningar)När du berättar om ett möte

språktipsSkapad av WM okt 05, 2018 16:05:36

När du ska berätta om Content marketing handlar om att du ska skapa innehåll för att sälja din tjänst/produkt. Det betyder att du ofta kommer att referera från föredrag och evenemang där ditt företag är med. För att få liv i ditt referat kommer du sannolikt att behöva göra en kort intervjun, och för det krävs ett möte. Här är fällorna du ska undvika.

Nybörjaren känner ofta att han måste berätta för läsaren vad det är för kongress, var händelsen ägde rum, hur många och vilka som deltog och så gärna klämma in några viktiga utdrag ut programmet. Då kan det lätt låtsa så här.

Nybörjaren: Soft Marketing AB genomförde i helgen en konferens på temat Modern marketing in social media. VD Göran Björkman kunde med glädje vända sig till de hundratal besökarna för att under programpunkten Vision 2020 presentera företagets nyskapande algoritm.

Du: Soft marketings nya algoritm kommer att revolutionera Content marketing. Det var VD Göran Björkmans budskap på kongressen Modern marketing in Social media.

// Sedan lägger du in var, när, hur fantastiskt fräckt det var – illustrerat med blåsvarta bilder med gröna accenter – och ingenstans i hela texten nämns programmet. Men en länk finns med. //

Som referent av ett evenemang, speciellt genom en sociala medier-kanal, gäller det att sålla bort alla tendenser till byråkratiska formuleringar och marknadsavdelningarnas säljpitchar eftersom de drar ner tempot.

Ställ dig hela tiden frågorna:

- Vad handlar det om?

- Vad intresserar läsarna?

- Hur skulle läsarna berätta om nyheten för sina vänner?Så får du läsaren att somna

språktipsSkapad av WM sep 17, 2018 15:40:35


Det händer (men sällan numera) att man läser en inledning som börjar med en underordnad sats. Det kan låta så här:

Nybörjaren: Citerande kommunalrådets senaste uttalande om kommunens förhandling med Trafikverket sade Birgitta Andersson att hon gärna skulle vilja veta …

Grammatiskt är det korrekt men för dig som ser språk som kommunikation och inte statusmarkör är det förödande för din trovärdighet. För läsaren framstår du som förvirrad eftersom de inte förstå någonting av meningens första halva förrän de läst den andra. Bara det får de flesta att ge upp.
Om de ändå läser klart hela stycket måste de hålla hela meningen i minnet tills de är klara. Och det kräver mycket av läsaren, som därför troligen måste läsa om hela meningen.

Framåtriktat pronomen

Har du dessutom lyckats få in ett framåtriktat pronomen gör du det nästan omöjligt för läsaren att följa med i texten.

Nybörjaren 1: Att hon överhuvud skulle komma på tanken att plagiera hans logotyp borde för alla som känner Stina Åkervall framstå som en orimlighet."

Nybörjaren 2: "Hänvisande till beslutet för två år sedan borde den redan ha publicerats, hävdade Henric Andersson när han i sitt föredrag vid Frimärksklubbens årsmöte på söndagen kom in på förseningen med den nya boken. "

Skriv istället så här

Du 1: "Alla som känner Stina Åkervall vet att hon aldrig skulle komma på idén att stjäla en annan formgivares arbeta."

Du 2: "Boken borde redan ha tryckts, hävdade Henric Andersson i sitt föredrag på årsmötet i söndags."


Så - gör det lätt för din läsare. Det vinner ni båda på.

Valet bör ge sociala medieannonsörer skrämselhicka

sociala medierSkapad av WM sep 10, 2018 16:26:30

Valet är över. Stort valdeltagande och ett stort engagemang bland folk, som jag upplever det. Så vad hände?


Ingenting alls, om vi ska vara ärliga. De rödgröna gick ner en aning men tycks mest ha omfördelat rösterna inom sig. Alliansen samma sak. SD gick fram, men de fick i stort sett samma resultat som opinionsundersökningarna visat i flera år. Om möjligt något lägre än snittet sedan 2015 (men då tillkommer nog stödröster till KD på 2 procentenheter). Det dåliga skämtet Alternativ för Sverige syns knappt i siffrorna så medias ljus på dem verkar vara en grov vantolkning av samtiden.

Som jag tolkar det har aktivitet på sociala medier inte betytt något alls, utom möjligen höjt intresset för att rösta. Någon påverkan syns inte alls. Ryska troll, botar och allt de håller på med måste sägas ha varit totalt bortkastad tid och pengar. Vanlig annonsering på nätet likaså.

Kan det vara så att sociala medier är på väg att spela ut sin roll? Att de, så fort det kommer till ett flervalsalternativ (= fler än 2) faktiskt inte förmår påverka människor?


I så fall - vad betyder det för annonseringen på sociala medier framöver?

Jag är nyfiken att se vad forskarna får fram av detta val och om man kan se någon som vågar tolka siffrorna.Använd källorna rätt

språktipsSkapad av WM sep 07, 2018 12:25:58

För att du ska bli trovärdig behöver du hänvisa till källor. Men det betyder inte att du behöver börja med att berätta var du hittat din information. Det kan du smyga in allt eftersom det passar. Kläm in dem bara, som en journalist skulle ha sagt.

Jag har tidigare visat att att din puff ska vara så kort som möjligt (men ändå vara levande). Dessutom ska källan ta minsta möjliga plats. Fundera därför på om du behöver ha med källan i puffen eller om den kan komma senare.


Nybörjaren: Trafikverkets upphandlingsenhet visar i sin senaste rapport om planerade järnvägsprojekt att nya politiska beslut i mer än hälften av alla projekt under förutvarande år påverkade prisbilden på upphandlingarna.

Du: Politiska beslut stod förra året för mer än hälften av prishöjningen i de planerade järnvägsprojekten. De höjde kostnaderna för transporter, konsulttjänster och markinköp.

Detta visar siffror från Trafikverkets upphandlingsenhets senaste rapport om projektupphandlingar.

Nybörjaren. I en skrivelse till Riksdagen föreslår organisationen Gröna bilister en rad åtgärder för att minska användandet av fossila bränslen för att uppnå klimatmålen. Ett av förslagen är att sänka skatten på elbilar.

Du: Skatten på elbilar bör sänkas redan i höst. Det anser intresseföreningen Gröna bilister….

Så. Nu är det bara att börja öva.

Nästa »